De fundamentele leerprincipes deel 3 begrijpen
01 augustus 2022 

De fundamentele leerprincipes deel 3 begrijpen

Begrijpen heeft te maken met bewustzijn. 


Het is belangrijk om je bewust te worden van wat je niet weet. Voordat je weet wat je niet weet of kan, gaat er soms een periode vooraf van ONBEWUST ONBEKWAAM. Je weet dan niet dat je iets niet kan en soms heeft je EGO daar al een heel ander verhaal bij gemaakt. 

De fase van ONBEWUST ONBEKWAAM kan derhalve en hele gevaarlijke fase zijn. Deze fase kan zelfs een van de grootste (leer)blokkades voor je zijn. Het Dunning-Kruger-effect is een bekend fenomeen in de psychologie en bewust hiervan zijn kan je zelfbeeld beschermen. 

Om optimaal te leren dien je nederig het leerproces aan te gaan en bereidwilligheid te tonen om geen gelijk te hebben en fouten te maken. Je doet het namelijk toch altijd perfect voor de fase van het leerproces waar je op dat moment inzit. Door ervaring op te doen door de juiste stappen te zetten word je vanzelf beter, daar mag je op vertrouwen. 

Dit heeft met eerlijkheid te maken, vooral naar jezelf toe. Word je weleens stellig? Je ego wilt graag stellig vasthouden aan je eigen waarheid. Loslaten van je ego kan je helpen om plezier te krijgen in het leren, dan gaat de bewijsdrang eraf. Het gaat om de reis, niet de bestemming. 

Stellig vasthouden aan een overtuiging zal uiteindelijk geen standhouden. Het leven geeft je telkens een nieuwe kans om je belemmerende en stellige overtuigingen te testen. Als je het niet aanpakt kost het je uiteindelijk vaak meer dan het bescheiden tonen van je kwetsbaarheid. De resultaten worden vanzelf beter en de beloning is onvermijdelijk. 

Resultaat is onvoorspelbaar,  maar je kan erop vertrouwen dat resultaten verbeteren zolang je de uitdaging aan blijft gaan vanuit jouw kernwaarden. Jezelf forceren vanuit pure wilskracht kan soms uitmonden in perfectionisme. Blijf je bewust van de reden van je handelen: 

  • wil je het echt maar vind je het uitdagend? Blijven doen! 
  • vind je het lastig én komt het ook niet helemaal overeen met je kernwaarden? Herzie je acties! 

Wanneer je gaat reflecteren op je eigen handelen kan je erachter komen waarom je iets wilt. Wat is je diepere verlangen? Wil jij groeien vanuit je ego? Of wil je groeien vanuit je kern?

Je bewust hiervan worden is zeker de moeite waard!

Met vriendelijke groet,

Erik van Haren (ook namens Pim Janszen)


Wil je leren groeien vanuit je kern? Kijk dan eens op www.kerngroei.eu

Link naar de spreken met impact bootcamp van Pim Janszen.

Link naar gratis webinar Kerngroei. 

Link naar het boek Wiskundeplezier.

Link naar AANBIEDING SPREKEN MET IMPACT BOOTCAMP

Over de schrijver
Keynote Speaker, HNLP-trainer, auteur, onderzoeker/ontwikkelaar, spelontwerper.
Reactie plaatsen