Als er één ding is dat ik in de afgelopen twintig jaar als leraar en trainer heb geleerd, is het wel dat de grootste obstakels in het leren vaak niet liggen in de stof zelf, maar in onze eigen mindset. Toen ik mijn boek *Wiskundeplezier, verander je mindset door te durven, doen én begrijpen* schreef, was dat met één doel voor ogen: mensen helpen hun relatie met leren te transformeren. Wiskunde is daarbij mijn focuspunt geweest, maar wat ik ontdekte, is dat de principes van wiskundeplezier veel breder toepasbaar zijn – ze helpen ons elke vorm van leerblokkade te doorbreken.
In deze blog wil ik een paar van die belangrijkste leerpunten uit mijn boek delen en uitleggen hoe ze je kunnen helpen om leerblokkades in je dagelijks leven te overwinnen.
1. Durf te falen – en leer ervan
Een van de grootste blokkades die we tegenkomen, is de angst om fouten te maken. Hoe vaak hoor je niet: "Ik kan dit niet, ik ben hier niet goed in," vooral als het over wiskunde gaat? Maar wat als we dat omdraaien? Wat als falen niet het eindpunt is, maar juist het startpunt van leren?
In *Wiskundeplezier* leg ik uit dat je fouten moet omarmen. In plaats van te denken: "Ik heb het verkeerd gedaan," kun je jezelf afvragen: "Wat heb ik hiervan geleerd?" Als je die mindset toepast in je dagelijks leven, dan zie je dat de momenten waarop je struikelt, juist de momenten zijn waarop je de grootste sprongen kunt maken. Durf dus te falen – en kijk hoe het je vooruit helpt, of het nu gaat om leren koken, een nieuwe taal spreken of omgaan met uitdagingen op je werk.
2. Doen leidt tot begrip
Een ander belangrijk inzicht is dat je niet hoeft te wachten tot je alles begrijpt voordat je iets doet. Dit is een valkuil die ik bij veel van mijn leerlingen, en misschien herken je het zelf ook, zie: de gedachte dat je eerst alles in je hoofd op een rij moet hebben, voordat je aan de slag kunt. In werkelijkheid werkt het andersom. Door dingen te doen, begin je te begrijpen hoe ze in elkaar steken.
In het boek beschrijf ik hoe ik mijn eigen lespraktijk veranderde toen ik besefte dat leerlingen meer leerden door te proberen dan door alleen maar te luisteren. Deze aanpak geldt ook in het dagelijks leven. Wil je een nieuwe vaardigheid leren? Begin klein, maak fouten, probeer opnieuw – en het begrip zal vanzelf volgen.
3. Begrip geeft je zelfvertrouwen
Tot slot, als je durft te falen en dingen gaat doen, ontstaat er iets bijzonders: begrip. Dat begrip geeft je niet alleen een dieper inzicht in wat je doet, maar ook zelfvertrouwen. Dit is het punt waarop leren leuk begint te worden. Wiskundeplezier gaat niet alleen over cijfers, maar over de vreugde van het begrijpen.
Wanneer je het principe van durven, doen en begrijpen toepast in het dagelijkse leven, zie je dat het leren van nieuwe vaardigheden niet meer voelt als een lastige opgave. Het wordt een avontuur, iets om enthousiast over te worden. Leerblokkades verdwijnen omdat je jezelf toestaat om te leren op een manier die past bij hoe je brein echt werkt.
Praktische toepassing in het dagelijks leven
Hoe pas je deze leerprincipes nu toe in je dagelijkse leven? Het begint met de bereidheid om uit je comfortzone te stappen. Vraag jezelf af: wat is een gebied waar ik mezelf blokkeer? Misschien wil je een nieuwe hobby oppakken, een cursus volgen, of gewoon een lastige taak op het werk beter begrijpen. Begin dan met durven: sta jezelf toe om te falen. Maak vervolgens de sprong naar doen: zet kleine stappen, en leer door te doen. En ten slotte, blijf doorgaan tot je die sprankeling van begrip voelt.
Met *Wiskundeplezier* hoop ik je te inspireren om leerblokkades te zien als kansen. De sleutel ligt in het omarmen van het leerproces: durf, doe, en begrijp. Zo bouw je niet alleen je kennis op, maar ook je zelfvertrouwen en plezier in leren.
Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je deze principes in jouw situatie kunt toepassen? Neem gerust contact op – ik help je graag verder om jouw leerplezier te vergroten.
Erik van Haren