Wiskundeplezier: De Kracht van Bewustwording
29 april 2024 

Wiskundeplezier: De Kracht van Bewustwording

Wiskundeplezier: De kracht van bewustwording

Op 4 november 2021 kreeg ik, Erik van Haren, de kans om een TEDtalk te geven die niet alleen een hoogtepunt in mijn carrière markeerde, maar ook een keerpunt in mijn persoonlijke leven. Mijn presentatie, getiteld "Mathjoy: the awareness mindset", ging over het ontwaken van potentieel door bewustwording, een thema dat mijn twintig jaar ervaring als docent wiskunde heeft vormgegeven.

Wie ben jij echt?

Tijdens mijn TEDtalk begon ik met een simpele vraag: "Wat definieert jou?" Is het je werk, je familie, je levensstijl, je geestestoestand? Wat je ook denkt dat je bent, het antwoord zal altijd onvolledig zijn, want je bent altijd méér dan dat. Met deze gedachte zette ik de toon voor mijn betoog dat het onmogelijk is om de volledige manifestatiekracht van een leven te bevatten.

Kunnen we anderen echt kennen?

Vervolgens stelde ik de vraag of het mogelijk is om een ander persoon volledig te definiëren of te begrijpen. In mijn jaren voor de klas heb ik ervaren dat elk individu een onbeperkt potentieel heeft. Dit potentieel kan ontgrendeld worden door een mindset die ik 'wiskundeplezier' noem - een ideale stroom van leren en groeien.

De essentie van leven en leren

Door paralellen te leggen tussen de groei van de hersenen en groei in de natuur, benadrukte ik hoe het leven en leren natuurlijke groeipatronen volgen, zoals de exponentiële groei te zien in bloemen en bomen. Deze patronen bieden niet alleen een dieper inzicht in de wereld om ons heen, maar stellen ons ook in staat om deze kennis toe te passen voor persoonlijke groei.

Persoonlijke Uitdagingen en Overwinningen

Een persoonlijk verhaal over mijn confrontatie met leerproblemen en angst toonde aan hoe ik mijn eigen natuurlijke 'wiskundeplezier' manifesteerde. Mijn aanpak als leraar veranderde drastisch nadat ik leerde van de weerstand van mijn studenten, wat resulteerde in een intens intern conflict dat mijn onderwijsfilosofie voor altijd veranderde.

De Methode van Bewust Leren

Mijn 'triade' van DURVEN, DOEN en BEGRIJPEN ligt ik toe met de metafoor van de vier seizoenen. Elk seizoen vertegenwoordigt hierin een fase in het leerproces:

  • Durven in de winter, wanneer je je comfortzone verlaat.
  • Doen in de lente en zomer, waar nieuw inzicht bloeit en je de vruchten plukt van je inspanningen.
  • Begrijpen in de herfst, een tijd om nieuwe kennis te verwerven en oude overtuigingen los te laten.

De Impact van Wiskundeplezier

Mijn missie met 'wiskundeplezier' gaat erom kinderen te helpen uitgroeien tot zelfverzekerde en creatieve probleemoplossers. Door mijn dochter te helpen haar eigen studieproblemen en zelftwijfel te overwinnen, versterkte mijn overtuiging dat de principes van 'wiskundeplezier' essentieel zijn voor de ontwikkeling van onze jongeren.

De feedback na de TEDtalk was overweldigend positief, en het bevestigde mijn geloof dat deze boodschap belangrijk is, niet alleen voor het onderwijs, maar voor iedereen die zoekt naar persoonlijke groei en begrip.

Tot Slot:

Deze TEDtalk was meer dan een presentatie; het was een uitnodiging om samen de reis te maken naar een leven van eindeloze groei en leren. Ik nodig iedereen uit om de drie elementen van groei - DURVEN, DOEN, BEGRIJPEN - toe te passen in hun leven, om zo hun eigen unieke 'kerngroei' te ontdekken en te cultiveren.

Ik, Erik van Haren, blijf toegewijd om 'wiskundeplezier' de wereld in te brengen, één leerling, één ouder, één collega tegelijk. Samen kunnen we een wereld creëren waarin het natuurlijke potentieel van ieder individu volledig wordt gerealiseerd.

Over de schrijver
Keynote Speaker, HNLP-trainer, auteur, onderzoeker/ontwikkelaar, spelontwerper.
Reactie plaatsen