De fundamentele principes van elk leerproces deel 2 DOEN
25 juli 2022 

De fundamentele principes van elk leerproces deel 2 DOEN


Dit tweede deel van een podcast interview met Pim Janszen over de fundamentele principes van elk leerproces, gaat over DOEN.  

Sommige mensen hebben faalangst, maar is ook een groep mensen die uit last hebben van hoogmoed. Dit komt veel voor bij hoogbegaafden en mensen die moeite hebben met concentratie.  Dit uit zich in bepaalde gedragingen waarbij er al snel gezegd wordt:"Dit snap ik al wel, next!". Hierbij is het belangrijk te beseffen dat de stap van bewust bekwaam naar onbewust bekwaam niet is gezet. Het 'meesteren' van de betreffende kennis of vaardigheid.  

In de klas herken je dat bijvoorbeeld wanneer een docent iets voordoet, wat je leek te begrepen toen je het precies na kon doen. Vervolgens wanneer je het op eigen houtje zelf moet doen loop je er tegenaan dat het helemaal niet meer lukt...  Veel mensen leggen een focus op dingen leren, dingen snappen. Weinigen staan erbij stil dat het niveau waarop je iets écht snapt pas is bereikt wanneer je het ook daadwerkelijk toe kan passen in alledaagse situaties, het liefst zelfs zonder je er bij na hoeft te denken.  

Pas wanneer je een skill zo vaak hebt gedaan dat het volledig onbewust is geworden heb je het fundament om verder te bouwen. Vanuit daar kan je vervolgens nieuwe skills gaan leren of je arsenaal aan skills verder uit gaan bouwen.  Op deze wijze houdt je cognitief meer ruimte/capaciteit over in je brein, het kost minder energie. Het wordt dan ook veel natuurlijker om het toe te gaan passen. Zolang je over het geleerde nog bewust en geconcentreerd na dient te denken, heb je het nog niet 'eigen gemaakt'.  

Wanneer je iets regelmatig hebt geoefend wordt het ingebakken in je systeem. Dit is een cognitief proces van herhaling en inslijten. Als je iets vaak genoeg hebt gedaan wordt een oefening die in het begin veel moeite kost een automatisme. Een techniek wordt pas waardevol op het moment dat je het hebt geautomatiseerd. Het begint ermee dat je zoveel geoefend hebt, dat je om je heen gaat herkennen wanneer anderen dit toepassen. 

De werkelijke magie ontstaat vervolgens wanneer je zonder dat je er erg in hebt je aangeleerde gedrag vertoont.  

De geschiedenis van vaardigheden: DNA. 
In de evolutietheorie is in de basis ontstaat door het DNA dat doorgegeven wordt die een bepaalde test heeft doorstaan. Dit is het bewijs dat bepaalde herhaalde ervaringen doorgegeven kunnen worden in het DNA. Over het algemeen worden vaardigheden binnen een gezin doorgegeven door middel van ervaringen.  

De invloed van omgeving op je doen. 
Het is erg belangrijk dat je je er bewust van bent welke mentor je kiest. Die spiegel je namelijk en daar neem je veel van over. Zo'n mentor heeft vaak ergens jaren over gedaan heeft, zoveel duizenden uren besteed aan problemen oplossen. Hiermee kan je veel uren besparen door te leren van een ervaringsdeskundige. Zeker op een hoog niveau zijn het de nuances die het verschil maken. Wanneer iemand patronen kan doorzien die anderen  

Volgende week het derde en laatste deel Begrijpen, waarbij we dieper duiken in het bewustzijn. 

Over de schrijver
Keynote Speaker, HNLP-trainer, auteur, onderzoeker/ontwikkelaar, spelontwerper.
Reactie plaatsen