Leren spreken is een leerproces, leren rekenen/wiskunde, viool spelen, sport, ons hele leven. Het gaat allemaal over hoe je beter wordt en hoe je groeit. Dit thema, de overlap tussen het leren is fascinerend. Wanneer je een specifieke vaardigheid leert lijkt het vaak alsof het uniek is. Toch zijn er enkele fundamentele principes die je tegenkomt wat je ook leert.
De fundamentele principes durven, doen en begrijpen liggen ook aan de basis van het vierstaps-leermodel van onbewust onbekwaam naar bewust onbewust bekwaam. Hierover hebben we eerder gesproken in dit interview. In deze video duiken we dieper in de materie en bespreken we welke blokkades hier kunnen zitten en hoe deze te doorbreken.
Durven gaat over het vertrouwen en de bereidwilligheid om te leren. Het is een heel belangrijk onderdeel, wat vaak bepalend is in de haalbaarheid van je doelen. Je zou kunnen stellen dat er een verband zit tussen het behalen van je doelen en de regelmaat waarin je bereid bent om te falen. Want hoe vaker je afgewezen wordt, bepaalt hoe succesvoller je zal worden.
Een van de grootste obstakels bij durven is de angst om afgewezen te worden, voor schut staan of te falen. Ga de uitdaging aan door de eerste stap buiten je comfortzone te zetten én deze stap zo gemakkelijk mogelijk te maken want het lijkt soms gemakkelijker dan dat het is.
Als het erg moeizaam gaat om stappen buiten je comfortzone te zetten kan dat zijn omdat de blokkades te groot zijn. Dan is het verstandig om naar binnen te kijken en te onderzoeken. Wat zit er klem, waardoor zit je vast en wat heb je te verwerken om ervoor te zorgen dat je de stap gaat durven zetten.
Labels kunnen hierbij een selffulfilling prophecy zijn. Soms worden ze te snel of verkeerd ingezet en kan een schijnveiligheid ontstaan die je klem kan zetten omdat het je identiteit kan gaan bepalen.
De grootste drang van het menselijk brein is om je realiteit consistent te houden met onze identiteit. Zolang we geloven dat we een identiteit hebben zullen we daar naar leven. Dit kan twee kanten op werken. Dus als je een positief label gebruikt wat je aan acties kan koppelen kan je een gedragsverandering en daarmee ook identiteit te veranderen.
Om jezelf niet voor de gek te houden is de growth mindset hier heel waardevol. Door te geloven dat je kunt veranderen. Het geeft de koppeling dat als je een nieuwe identiteit wilt bereiken je de overtuiging mag krijgen dat je kunt veranderen. Dus wanneer je tegen jezelf zegt dat je nieuwe identiteit een groeiende identiteit is, dan geef je jezelf de beste kansen om te blijven groeien. Dan ontstaat er geen mismatch.
Al het leiden dat we ervaren ontstaat vanuit de mismatch tussen de blauwdruk in ons hoofd, en de realiteit om ons heen. In dat opzicht is de ideale identiteit om aan te nemen is je identiteit aan je vermogen en gedrag te koppelen. Een nieuwsgierige en open houding met vertrouwen.
Een cognitieve override helpt je omgaan met tegenslagen en een focus te houden op positieve groei. Over het actie ondernemen spreken we volgende week, wanneer het onderwerp DOEN is.